Hoe wordt groene waterstof gemaakt?
Wat is groene waterstof?
Groene waterstof is waterstof die geproduceerd wordt uit water met behulp van hernieuwbare elektriciteit, zoals wind- of zonne-energie. De Europese Commissie heeft groene waterstof als volgt gedefinieerd: hernieuwbare vloeibare of gasvormige brandstof van niet- biologische oorsprong oftewel hernieuwbare waterstof.
Hoe maak je groene waterstof?
Groene waterstof wordt gemaakt door middel van elektrolyse, waarbij water (H2O) wordt gesplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2) met behulp van elektriciteit. Wanneer deze elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare bronnen zoals zonnepanelen of windturbines, wordt de waterstof als groen beschouwd. Bij de productie van groene waterstof komen geen broeikasgassen vrij. Voor 1 kg waterstof is ± 55 kWh nodig. Dit is afhankelijk van de efficiency van elektrolyser en alle systemen om de waterstof te maken. 1 kg waterstof draagt een energie van ± 33 kWh (low heating value).
Het verschil tussen groene waterstof en andere soorten waterstof, zoals grijze en blauwe waterstof, is de gebruikte energie voor de productie en de grondstof waaruit de waterstof gemaakt wordt. Grijze waterstof wordt geproduceerd uit een fossiele brandstof, aardgas, waarbij veel CO2 vrij komt. Blauwe waterstof wordt ook gemaakt uit aardgas, maar de CO2 wordt opgevangen, opgeslagen of hergebruikt. Groene waterstof is volledig afkomstig van hernieuwbare energiebronnen en wordt gemaakt uit water. Groene waterstof wordt dan ook gezien als een schone energiedrager in de energietransitie, omdat het geen broeikasgassen uitstoot tijdens de productie en verbranding.
Groene waterstof in de industrie
In de industrie gaat groene waterstof gebruikt worden in processen waarbij veel hitte vereist is. Bij de productie van bijvoorbeeld staal, aluminium, glas en steen zijn hoge temperaturen nodig. Veel van deze processen zijn niet of moeilijk te elektrificeren en deze processen verbranden nu voor deze hitte grote hoeveelheden aardgas. Groene waterstof is voor deze industrieën het schone duurzame alternatief.
In de chemische industrie wordt waterstof als grondstof gebruikt voor het maken van tal van producten zoals kunstmest, methanol en voedingsstoffen. De industrie werkt voornamelijk met grijze waterstof en heeft als doelstelling om voor 2030, 42% te vervangen door groene waterstof.
Groene waterstof in de mobiliteit
In de mobiliteit wordt groene waterstof ingezet als brandstof. Met name in de zware mobiliteit, zoals voor schepen, treinen, vliegtuigen, bussen, vrachtwagens en bouwvoertuigen. Voor deze mobiliteit zijn hoge vermogens nodig en lange afstanden kunnen afleggen zonder te tanken is een belangrijke voorwaarde. De brandstoffen voor schepen, treinen en vliegtuigen zijn brandstoffen afgeleid uit groene waterstof, zoals ammoniak, methanol of synthetische kerosine.
Groene waterstof als energiedrager
Waterstof is een belangrijke energiedrager. Het is in staat om de energie over lange tijd te behouden in tegenstelling tot de elektriciteit in bijvoorbeeld een lithium-ion batterij. Groene waterstof gaat opgeslagen worden in grote zoutcavernes. Deze voorraden gaan gebruikt worden op momenten dat er weinig of geen zon- en windenergie beschikbaar is.
GET IN TOUCH