Wat is blauwe waterstof?
Blauwe waterstof wordt geproduceerd uit aardgas via een proces dat ‘Steam Methane Reforming’ (SMR) wordt genoemd. Bij dit proces wordt aardgas met stoom bij hoge temperaturen verhit, wat resulteert in waterstof en koolstofdioxide (CO2). Het verschil met grijze waterstof is dat bij blauwe waterstof de CO2 wordt afgevangen.
De koolstofdioxide die tijdens de productie van blauwe waterstof vrijkomt, wordt afgevangen en opgeslagen. Dit wordt Carbon Capture and Storage (CCS) genoemd. CCS voorkomt dat deze emissies vrijkomen in de atmosfeer en bijdragen aan klimaatverandering. De afgevangen CO2 wordt vervolgens in de grond gepompt, bijvoorbeeld in oude gasvelden. Door de CO2 op deze manier af te vangen, wordt de totale CO2-uitstoot van het proces aanzienlijk verminderd. Helaas zijn de huidige technologieën nog niet in staat 100% van de CO2 af te vangen.
Naast Carbon Capture and Storage zijn er ook toepassingen waar de afgevangen koolstofdioxide gebruikt wordt als grondstof voor het maken van andere producten. Dit wordt Carbon Capture Utilisation and Storage (CCUS) genoemd. De koolstofdioxide wordt dan gebruikt als grondstof voor verschillende industriële processen, zoals het produceren van chemicaliën en synthetische brandstoffen.
Blauwe waterstof is geen hernieuwbare koolstofvrije waterstof omdat er nog CO2 vrijkomt bij de productie en het uit aardgas wordt gemaakt. De Europese Commissie definieert blauwe waterstof niet als hernieuwbare waterstof. Dat betekent dat er geen subsidie mogelijk is noch draagt het bij om onder meer de doelstelling voor de industrie te behalen dat voor 2030 42,5% van de waterstof van niet-biologische oorsprong hernieuwbaar is.
Het succes van blauwe waterstof hangt af van de CO2-afvang- en opslagtechnologieën om de waterstof daadwerkelijk koolstofdioxide vrij te maken. Het blijft waterstof die gemaakt wordt uit een fossiele brandstof. Desalniettemin draagt het wel bij aan CO2 reductie.
GET IN TOUCH